Thuiswerken. De tips vliegen je om de oren. Als ervaringsdeskundige op dat gebied zaten wij te denken wat onze nummer één tip zou zijn. Een comfortabele werkplek? Voldoende pauze? Een goede planning? Allemaal heel belangrijk. Maar voor ons is communicatie dé key om op afstand goed met elkaar te kunnen werken en om het beste werk te kunnen leveren aan onze klanten.

graphic-design

Sinds Annelies (oprichter Left Lane) tweeëneenhalf jaar geleden vanuit België naar Nederland is verhuisd werken wij letterlijk op 200+ kilometer afstand van elkaar. Waar we normaal gesproken samen op kantoor zitten gaat alles nu via de digitale weg. Graag nemen we jullie mee in ons werkproces, welke zeker niet de enige manier is, maar misschien helpt het jou op weg :-).

Start de dag met een telefonisch overleg. Het liefste via Facetime of Skype, zodat je elkaar kunt zien. De valkuil is om direct in het werk te duiken, zonder dat je weet hoe je collega in z’n vel zit die dag. Maar dat is nou juist het belangrijkste onderdeel als je niet tegenover elkaar zit. Heeft iemand een goed weekend gehad, slecht geslapen of juist niet? Toon interesse in elkaar en zorg dat je die goede werkrelatie behoudt, ook zonder de momentjes bij de koffieautomaat. En loop je ergens tegenaan, gaat iets niet zoals je graag wil? Spreek het uit, laat het niet oplopen. Dat gaat je in het latere werkproces heel veel opleveren. 

Neem de planning van de dag door. Wie pakt wat op, hoeveel tijd ben je daarmee kwijt en heeft de ander hulp nodig? Wij werken hiervoor met een Google agenda waarin we alle projecten plaatsen en in tijd indelen zodat we precies kunnen zien wat we die dag kunnen doen en wat niet.

Kies een communicatiemiddel waarmee je altijd bereikbaar bent voor elkaar. Tijdens het designwerk kun je zo opgaan in waar je mee bezig bent dat al het andere langs je heen gaat. Wij hebben gekozen voor één specifiek communicatiemiddel waarbij we elkaar tijdens de dag altijd snel kunnen bereiken. Voor ons is dat WhatsApp, maar misschien werk jij liever met Slack, Telegram of een andere app / tool.

Neem elkaar mee in het proces. Het voordeel van werken in een team is dat je het niet alleen hoeft te doen (ha!). Zorg dat je ook op afstand echt blijft ‘samen’werken. De kracht van Left Lane is dat we altijd een stapje verder gaan. Heeft de één een ontwerp gemaakt? Dan kijkt de ander daar kritisch naar en worden de schoonheidsfoutjes ontdekt en aangepast. We dagen elkaar hierin uit om geen genoegen met minder te nemen.

Durf je kwetsbaar op te stellen en vertrouw elkaar. Door ook het nog niet perfecte werk aan de ander te laten zien.Wacht niet af tot je het hele proces hebt doorlopen, maar stuur ook de schetsen door waar je niet tevreden over bent. Vraag bewust om input. Samen kom je zoveel verder. Maar dat betekent wel dat je moet durven om de ander jouw onvoltooide werk te laten zien.