Hoe zorg je ervoor dat het ontwerpproces voor zowel jou als de ontwerper zo smooth mogelijk verloopt met een sterk design als eindresultaat? Wij geven je graag wat tips & tricks. 

Tell us more…
Vertel ons zoveel mogelijk over het bedrijf en wat jullie als organisatie willen bereiken. Wat doet het bedrijf? Wat is de missie en visie? Vergeet ook niet je doelgroep toe te lichten, het liefst zo specifiek mogelijk. 

Wat is het doel?
Vertel in geuren en kleuren het doel van het design. Wat wil je vertellen, aan wie, hoe en waar? Op welk medium moet het design goed werken, is dat print of online? En is dat een advertorial in een computer-gerelateerd magazine, een t-shirt die de vertegenwoordigers van het bedrijf dragen of een animated banner op een website? Ook hier is het belangrijk om je doelgroep zo specifiek mogelijk te omschrijven. Gaat het om Gerda van 60 die graag wandelt? Of om Kaylee van 25 die haar tijd spendeert op social media en in de zomer elk festival afgaat?

Wat zit er in jouw hoofd?
Heb je al een bepaald idee in je hoofd; zoals de kleur, het lettertype of een beeld? Wij merken vaak dat een opdrachtgever ons als designer alle creatieve vrijheid wil geven, maar dat ze bewust of onbewust toch al een bepaald idee hebben van het eindresultaat. Het kan ons erg helpen om dat idee te bespreken en zo te achterhalen waarom je dat beeld erbij hebt en zo kunnen we samen, in gesprek, tot het beste idee komen. Sta hierbij ook open voor andere ideeën :). Mocht je jouw ideeën en gedachtes niet delen dan is de kans groot dat het design niet aan je wensen voldoet omdat die ene kleur of foto ontbreekt. En vergis je niet, een designer kan ook binnen de kaders die jij geeft nog heel creatief zijn en met verrassende ontwerpen komen. Creatieve vrijheid is natuurlijk heel fijn voor een ontwerper. Maar starten met carte blanche kan ook een uitdagende en tijdrovende klus zijn en brengt een bepaald budget met zich mee. Vind je het lastig om te bedenken wat je wel en niet mooi vindt? Kijk eens naar de concurrent, wat vind je juist wel goed werken en wat niet? Of duik op Pinterest, waar je oneindig veel inspiratie kunt vinden en nog verder kunt kijken dan wat je concurrent doet.

Wat mag het kosten?
Om niet voor verrassingen te komen staan is het belangrijk om vanaf de start van de samenwerking het budget te bepalen. Wij kunnen dan duidelijk aangeven of wat jij wilt haalbaar is binnen het budget of dat er bepaalde keuzes op voorhand gemaakt moeten worden. Laat je de designer alle foto’s kiezen of lever je deze zelf aan? Dat zijn keuzes die invloed hebben op het budget. 

Wat lever je aan?
En dan de praktische punten. Welke afmetingen moet het ontwerp hebben? Moet er binnen een bepaalde huisstijl gewerkt worden? Zo ja, zorg dat je alle huisstijlelementen, zoals logo’s en kleuren, op voorhand aanlevert. Lever teksten het liefst zo compleet mogelijk aan. Een typefout hier en daar aanpassen is natuurlijk altijd mogelijk. Maar elke correctie kost tijd en kan voorkomen worden door direct de definitieve teksten aan te leveren. Grote tekstcorrecties kunnen ook van grote invloed zijn op het design omdat tekst verspringt en daarmee minder goed binnen het design past. Deze (kleine) aanpassingen kosten veel tijd. Voor foto’s geldt dat het belangrijk is om foto’s in de hoogste mogelijke kwaliteit aan te leveren en let erop dat het foto’s zijn die visueel aantrekkelijk zijn, het liefst zoveel mogelijk in dezelfde stijl. 

Hoe lang mag het duren?
De deadline is misschien nog wel het belangrijkste van allemaal. We kunnen aan een prachtig design werken, maar als het niet op tijd af is, zal het misschien niet eens gebruikt worden. Hierbij is het niet alleen belangrijk om de uiteindelijke deadline door te geven, maar ook samen de planning te bepalen. 

Wie maakt de beslissingen?
We maken even een zijstap, want het is officieel geen onderdeel van je briefing, maar heeft wel veel invloed op het verloop van het proces. Wie betrek je vanuit jouw organisatie bij het design proces? Bepaal op voorhand welke collega’s feedback mogen geven op welk moment en zorg dat je daar in je planning rekening mee houdt. Werkt collega X op dinsdag t/m donderdag? Dan is het waarschijnlijk niet het ideale moment om op vrijdagochtend een design door te sturen voor feedback. Ons advies is om in het begin van het proces vanuit collega’s en leidinggevenden zoveel mogelijk input te verzamelen zodat alle neuzen dezelfde kant op wijzen en het doel van het design voor iedereen duidelijk is. Zodra je van iedereen weet wat ze verwachten is het aan te raden om de projectgroep te verkleinen tot bijvoorbeeld 3 personen. Design is voor een deel subjectief en smaken verschillen. Je wil niet met teveel meningen rekening moeten houden. En zorg dat je op bepaalde momenten het design toetst bij de groep die je aan het begin betrokken hebt. Het is zonde als het design al in de eindfase zit, maar dat je leidinggevende zich hier niet in kan vinden. Kortom, wees je bewust van de verschillende fases van het design proces en wie je op welk moment betrekt bij het maken van beslissingen. 

Hopelijk geeft dit een goed beeld van hoe het design proces in elkaar steekt en hoe een sterke briefing bijdraagt aan een krachtig design als eindresultaat. Wij zien ernaar uit om samen te werken!